Nejkrásnější parky Paříže

Paříž nabízí i odpočinek v parcích, které jako by vypadly z pohádky.

4.0/5 hodnocení (2 voleb)
Nejkrásnější parky Paříže

Paříž nejsou jen památky, občas je potřeba si někde i odpočinout, protože ruch velkoměsta je únavný a i nadšený turista si musí dát chvilku, aby se uvolnil a nasál trochu atmosféry z druhé strany.

Ležící lidé, kteří svačí, užívají si sluníčka, hrají míčové hry nebo si jen hrají s rodinou v nádherně upravených parcích s jezery, stoletými stromy, chrámy, zámky a tak dál a dál... Pojďte se s námi podívat na ty nejzajímavější.


1.Lucemburské zahrady

 Lucemburské zahrady

Mnoho pařížanů zde trávilo své dětství na hřištích, která se zachovala v moderní podobě dodnes. Najdete tady například i kolotoč nebo poníky.

V sadech, jižním směrem od lucemburských zahrad, roste mnoho odrůd jablek a nedalo včely vyrábějí med už od 19. století, na konci září se zde koná i dvoudenní festival medu.

V muzeu, někdy i v parku probíhají různé výstavy. Na trávník si radno sedat, k dispozici je mnoho židlí, které zde slouží už od roku 1923.

 

2. Vincenneský lesík

park ve VincennesLesopark se rozkládá na východě Paříže ve 12. obvodu vedle zámku Vincennes a jedná se o jeden z největších parků v Paříži.

Co se týká zábavy, můžete si tady vybrat, jestli si chcete zapůjčit některou z lodiček, zahrát si baseball na baseballovém hřišti, zaběhat si na připravené běžecké trati nebo se třeba zastavit na modlitbu v budhistickém chrámu.

 

3. Bolougneský lesík

boulogneský lesíkBologneský lesík je podobný tomu Vincenneskému, ale leží na opačném konci Paříže. Spousta pařížanů se sem chodí nadýchat "čerstvého vzduchu". Paříž patří i přes svou krásu mezi znečištěná města a parky jsou jednou z mála oáz.

V parku je mnoho jezírek, u kterých lidé odpočívají, někteří z nich tady i pouštějí modely lodí.

V noci je park známý tím, že se tu scházejí prostitutky a narkomani, ale policie se tímhle problémem začala zabývat, nicméně je doporučeno se parku v noci vyhnout.

 

4. Tuilerijská zahrada

tuilerijské zahradyTuilerijská zahrada, francouzsky Jardin des Tuileries se rozkládá v centru města v 1. obvodu, mezi muzeem Louvre a Place de La Concorde. Podél parku protéká Seina a tak se přímo nabízí si tady odpočinout při cestování mezi památkami Paříže. Sama zahrada mezi historické památky byla zapsána.

 

5. Botanická zahrada

botanická zahrada v pařížiStředem zahrady se táhne promenáda, která má více než 500 metrů. Otevírací hodiny pařížské botanické zahrady se liší, protože je otevřena vždy od východu do západu slunce.

Celý areál je obrovský, má přes 23 hektarů, součástí je i malá zoologická zahrada, skleníky i zvláštní zahrady, například v té růžové je k vidění 150 druhů Evropsých růží.

V Alpské zahradě pak najdete nejrůznější vysokohorské květiny, které bežně k vidění nejsou vůbec.

 

6. Park André-Citroën

Park-Andre-CitroenKdysi se na tomto místě nacházely výrobní haly továren Citroen, ale původní haly byly zbourány a na jejich místě byl v roce 1992 otevřen tento park. Na tváři parku se podílely jména jako Gilles Clément a Alain Provost a architekti Patrick Berger, Jean-François Jodry a Jean-Paul Viguier.

Zajímavostí je balón, do kterého se vejde až 30 návštěvníků a navíc mění byrvu podle kvality ovzduší. Vychutnat si tak můžete pohled na park i okolní Paříž z výšky 150 metrů. Další zajímavostí jsou sluneční hodiny.

 

7. Park de la Villette

Park de la ViletteJedinečný pařížský park, který protíná vodní kanál se dvěma mosty pro pěší návštěvníky. V létě se tady často pořádají výstavy, koncerty i festivaly, je tu i letní kino nebo různá divadelní představení. V blízkosti parku stojí i technické muzeum a muzeum hudby s postmoderní architekturou podle Bernarda Tschumiho.

 

A co Vy? Který z parků se líbí Vám? Je to jeden z těch nejznámějších nebo máte nějakého svého favirota pro čtení knížek nebo jen obyčejného lenošení? Pochlubte se nám v diskuzi. :-)

 


Komentáře (1)

  • Milda

    Milda

    26 květen 2014 v 16:44 |
    Zachování výrobních hal je dobrý nápad, dotváří to industriální atmosféru a ponechává odkaz, živý památník na významného producenta automobilů.

Napsat komentář

Komentujete jako host. Volitelně se můžete níže přihlásit.

Výhodné ubytování

Nebo zkuste

Booking.com

Vyzkoušejte

Co si ještě přečíst